Новости

Нови подстицаји за МСП сектор и предузетнике

Министарство привреде представило је 10. априла 2019., у Привредној комори Србије два актуелна програма подршке усмерена на улагање у проширење производних капацитета. Опредељено је 1,7 милијарди динара, а министарство један програм реализује са Фондом за развој, а други у партнерству са банкама. Циљ програма је подршка малим и средњим производним предузећима, као и грађевинским фирмама које намеравају да прошире производњу и купе нову механизацију или опрему.

Онима који би да шире посао или да у њега тек уђу држава практично поклања од 20 до 40 одсто потребног новца. Конкурише се код Министарства привреде и Фонда за развој на чијим сајтовима су и сва упутства. А у посао је укључено и осам банака. На тај начин држава већ четири године подстиче пре свега мала и средња предузећа и предузетнике.

Иако критеријуми за добијање подстицаја нису сувише строги ипак морате да добро образложите идеју или да покажете да сте већ успели и да бисте уз државни новац били још бољи. Тим путем за четири године многи су већ прошли.

"Имајући у виду овај период који сам навела пласирали 20 милијарди кредитних средстава и око две милијарде бесповратних средстава за 1.400 клијената онда можете да замислите да је то заиста повољно и да је Влада Србије дала једну добру инјекцију", објашњава Слађана Бацковић, директорка Фонда за развој. Директорка Фонда је поручила привредницима да се пријаве за средства јер су, како је рекла, то убедљиво најповољније кредитне линије у Србији. Кредити се обезбеђују залогама, хипотекама, банкарским гаранцијама и код привредника који већ имају развијен бизнис нема никаквих проблема у враћању новца,  док се на терену решавају проблеми са којима се сусрећу почетници у пословању, указала је Бацковић.

Помоћница министра привреде Катарина Јовановић Обрадовић истиче да оба програма циљају мала и средња предузећа производне делатности, а од ове године и грађевинске делатности.

"Они који имају планове да прошире своју производњу, односно да купе нову механизацију или опрему, а кроз програм који реализујемо са Фондом за развој могу да прошире и производне капацитете", додала је Јовановић Обрадовићева.

Мала и средња предузећа као и почетници у бизнису су најосетљивија категорија економије, а прве две године рада пресудне су за опстанак. Тим пре им је теже да дођу до банкарских кредита, па је државна помоћ драгоцена.

 

 

jastuci smrtovnice osmrtnice
spam telefonnummern bahis siteleri

POZOVITE NAS

018 4150 200

011 2621 887

POSETITE NAS

Bulevar Nemanjića 14a, 18105 Niš

Knez Mihailova 14, 11000 Beograd

PIŠITE NAM

office@fondzarazvoj.rs